torstai 27. kesäkuuta 2013

Smith, Wilbur: Vaaran vesillä


Henkeäsalpaava toimintatrilleri seikkailukirjojen mestarilta. Afrikkalaiset muslimimerirosvot kaappaavat risteilyalukselta 19-vuotiaan Cayla Bannockin. Tytön äiti Hazel omistaa yhden maailman suurimmista öljy-yhtiöistä, joten lunnasvaatimukset ovat tähtitieteelliset. Mutta tyytyvätkö häikäilemättömät merirosvot pelkkään rahaan? Kun poliittiset ja diplomaattiset syyt estävät kansainvälisiä tahoja puuttumasta asiaan, Hazel ottaa yhteyttä kovaksi koulittuun taistelijaan Hector Crossiin. Yhdessä he lähtevät pelastamaan Hazelin tytärtä Afrikan itärannikon vaarallisille vesille.
Pidän näistä kirjoista. Tämä on ollut sähköisessä muodossa jo pitkään, ja nyt sen aloitin sitten lomareissun viimeisenä päivänä. Ja sain kotisohvalla seuraavana päivänä päätökseen.

Tarinassa ei ole sinällään mitään uutta. Smithin kirjat kertovat usein Afrikan maista, johtuen hänestä omasta syntyperästään. Hän on itse syntynyt Pohjois-Rhodesiassa, joka on nykyinen Zambia. Hän osaa kuvailla luontoa ja olosuhteita hyvin autenttisesti. Tässä(kin) tarinassa on sankari, neito (tai pari) pulassa ja ilkeitä vihulaisia pilvin pimein.

Kirja on jaettu oikeastaan kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa pelastetaan kaapattua tyttöä, toisessa osassa eletään seesteistä aikaa ja sitten vielä kertaalleen lähdetään tositoimiin.

Kirjan neitonen ei ole avuton leidi pulassa, eikä kaikki hyvikset säily hengissä tai ole välttämättä edes hyviä. Joten pisteet siitä. Muutama vähän vatsaakouristava kohtaus osui kohdalle, eikä välttämättä auttanut parantamaan mielikuvaa tietyistä ihmisryhmistä. En kuitenkaan kutsuisi kirjaa rasistiseksikaan, vaikka muutaman kerran mentiin kyllä hyvin lähelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...