torstai 15. toukokuuta 2014

Simukka, Salla: Toisaalla

HUOM! Spoilaa ensimmäistä osaa Jäljellä, joten jos haluat säilyttää jännityksen sen suhteen (mitä suosittelen lämpimästi), niin lopeta lukeminen tähän.

******************************************************
Toisaalla on Jäljellä-kirjan hieno jatko-osa, palapelin täydentävä pala ja ratkaisun avain.

18-vuotias Samuel Järvi on varsinainen nörtin stereotypia: pojan yöt kuluvat tietokoneella pelaten ja päivät nukkuen. Kontaktit tyttöihin ovat jääneet vähäisiksi. Koulun loputtua hän ei tiedä, mitä tekisi. Yllättäen Samuel saa kuitenkin tarjouksen. Hänet pyydetään mukaan salaiseen projektiin, ja työstä maksetaan järkyttävän hyvin.

Projekti on täynnä yllätyksiä, mutta suurin yllätys on kuitenkin se, että Samuel rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki muu menettää merkityksensä, kun Samuel päättää pelastaa unelmiensa tytön. Mutta kaipaako tyttö edes pelastajaa?

Toisaalla on hurja visio siitä, millaiseksi maailma voi kehittyä lähitulevaisuudessa. Se avaa Jäljellä-romaanin salaisuudet ja näyttää tapahtumat toisesta näkökulmasta. Toisaalla kertoo myös vanhempien ja lasten välisten suhteiden vaikeudesta ja aikuisten kyvyttömyydestä kohdata nuorten ongelmat. Ja ensirakkaudesta, joka on aina yhtä kiihkeää, kuohuvaa ja kaunista.

*******************************************************************************

Tästä en pitänyt nin paljon kuin ekasta osasta. Nyt salaisuus oli selvillä, ja kerrottiin niistä, jotka ensimmäisessä osassa hävittivät muut ihmiset. Kirjan kertojana on Samuel, 18 vuotias nörttipoika, joka pääsee hyvään työpaikkaan. Työpaikka lopulta osoittautuu kaikkea muuta kuin unelmaksi ja Samuel yrittää muuttaa asioita parempaan suuntaan. Syynä on rakkaus Emmiin. Samuel joutuu pohtimaan paljon oikean ja väärän merkitystä. Kirjassa ei kuvata tapahtumia muiden näkökulmasta, joten monen ihmisen motivaatiot jäävät kokonaan pimentoon. Tämä on mielestäni hyvä, ei selitellä liikaa. 

Samuelin tunteet on kuvattu hyvin. En toki tiedä, mitä  nuorten miesten päässä liikkuu, mutta ainakin kuvaukset tuntuvat aidoilta. Nämä kaksi kirjaa kannattaa lukea yhteen putkeen, koska silloin saa parhaimman kuvan tarinasta. Eka osa kuitenkin loppuu hyvin töksähtäen. Vaikka lukija siinäkin jo tajuaa jutun juonen. 

Pituutta kirjalla on alle 200 sivua, ja tämä oli itselleni ensimmäinen kirja, jonka lainasin HelMetin e-kirjastosta. Kätevä toiminto, pistin jo pari kirjaa varaukseen. Ei siellä valikoima vielä päätähuimaava ole, mutta itselleni löytyi useita mielenkiintoisia kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...