keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Simukka, Salla: Jäljellä


Oletko koskaan toivonut, että kaikki muut ihmiset vain katoaisivat? Kannattaa varoa, mitä toivoo.

Emmi Aalto on 15-vuotias tyttö, joka kokee, ettei hän ole mitään. Koulussa hän ei ole löytänyt omaa lahjakkuusaluettaan, vaan on yhäkin pelkkä Potentiaali. Kotona perhe ei tunnu huomaavan häntä. Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollutkaan. Emmi päättää karata, jotta hänestä tulisi edes tyttö, joka katosi. Mutta kun hän palaa karkumatkaltaan, kotona ei ole ketään. Eikä naapuritaloissa. Eikä koko kaupungissa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet, vai ovatko?

************************************************************************
Kehuin Salla Simukkaa jo Lumikki -sarjan tiimoilta, ja nyt pitää kehua vähän lisää. Kirjan tyyli on todella mukaansatempaava ja raikas. Kirja on tarpeeksi lyhyt, että siitä ei ehdi tulla pitkäveteinen toistotarina ja hahmot ovat uskottavia.

Jotenkin pystyin samaistumaan Emmiin, koska olin itsekin teininä yksinäinen. Jotain vastaavia ajatuksia omassakin päässä välillä pyöri. Kirjassa ollaan selkeästi jo tulevaisuudessa, koska mukaan on ujutettu teknisiä futuristisia juttuja, ja koulujärjestelmä on uusi. Jokaiselle pitää löytyä joku lahjakkuusalue, jossa hän on hyvä. Esim. Atleetikko tai Dramatiikka. Ne, joille sitä ei vielä ole löytynyt, kuuluvat Potentiaalisiin. Emmi on kuitenkin jo 15, joten hän on harvinainen siinäkin porukassa.

Kirjassa siis Emmi karkaa kotoaan ja palaa seuraavana päivänä. Hän odottaa, että häntä ollaan etsitty ja ehkä ikävöitykin. Mutta ei, koti on tyhjä ja itse asiassa koko naapurusto on tyhjä. Lopulta Emmi löytää muitakin, mutta kenelläkään ei ole tietoa, että miksi loput ovat kadonneet.  

Kirjan juonesta ei kannata enempää kertoa, koska tässäkin kirjassa kaiken avain on se tieto, että mitä on tapahtunut. Joten en pilaa muilta lukunautintoa. Kirjassa esiintyy hyvin vahvasti yhteenkuuluvuus. Suurin osa meistä haluaisi kuulua johonkin. Perheeseen, kaveriporukkaan tai johonkin koloseen, josta muutkin huomaisi. Ystävyys nousee tärkeään osaan ja romantiikkaa on myös ripaus mukana.

Itse lukaisin kirjan tosiaan yhdellä istumalla ja samantien lainasin kirjastosta toisenkin osan. Ja koska olen nyt löytänyt Helmetin e-kirjojen lainausmahdollisuuden, sain tokan heti iPadiin ja melkein luettua. Mutta siitä lisää seuraavassa, koska siinä on pakko spoilata tätä ekaa osaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...