keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Howey, Hugh: Siilo

Mikä on velvollisuutesi siilossa?
Pitää yllä järjestystä.
Mitä suojelet ennen kaikkea?
Elämää ja isien perintöä.
Mitä se vaatii?
Uhrauksia.

Ihmiskunnan rippeet elävät valtavassa maanalaisessa siiloissa. Maailma on saastunut elinkelvottomaksi ja ulkoilma on myrkyllistä hengittää. Ihmiset elävät siilossa ankarien sääntöjen ja rajoitusten armoilla. Mutta jotkut uskaltavat kyseenalaistaa vallitsevan järjestyksen ja unelmoida.

Yksi heistä on Jules.
Hän on valmis paljastamaan siilon salaisuudet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Kirja on alunperin julkaistu viitenä pienenä tarinana. Jatkokertomuksena. Mutta myöhemmin yhdistetty kirjaksi. Ja hyvä näin, koska tarinat ovat aika lyhyitä. Juoni on kuitenkin yksi ainoa koko tarinassa.

Luin kirjan puoleenväliin asti yhdeltä istumalta. Sitten oli pakko nukkua välissä. En tiedä, johtuiko se nukkumisesta vai todella kiireisestä työpäivästä, jonka asiat pyörivät vielä illallakin päässä. Mutta kirjan loppuosa ei ollut ihan niin mukaansa tempaava kuin alkuosa.

Joka tapauksessa, aivan loistava dystopia. Kirjailija kuvasi hyvin ihmisten ajatuksia ja tunteita maanalaisesta asumisesta. Tai no, mistäs minä tiedän, kun ei sellaisesta ole kokemusta, mutta voisin kuvitella sen jokseenkin noin tapahtuvaksi.

Kirjassa siis eletään korkeassa, liki 140 kerrosta käsittävässä siilossa. Jokaisella tasolla on oma tarkoituksensa ja kirjan alussa siilon pohjalta nostetaan taitava mekaanikkonainen yläkerrokseen seriffiksi. Hän alkaa aika nopeati haistaa palaneen käryä ja muutamat tapahtumat saavat aikaan lumipalloefektin, joka vavisuttaa koko siiloa. 

Enempää en viitsi kertoa, koska osa kirjan viehätystä oli nimenomaan se, että tapahtumat tulivat totaalisena yllätyksenä. Tällaisissa tarinoissa se on hyväksi. Kirja jättää myös muutamia asioita auki, tosin, ei mitään tärkeitä, mutta en tiedä, onko tähän tarkoitus joskus mahdollisesti tehdä jatkoa.

4 kommenttia:

 1. Minustakin kirjan alku oli vahvempaa kerrontaa kuin loppu, ainakin tunnelmaltaan. Jatkoa on jo tullut englanniksi ja Liken edustaja kertoi kirjamessuilla, että kakkososa on tulossa myös suomeksi ensi syksynä. Kolmas eli päätösosakin ilmestyi vähän aikaa sitten alkuperäiskielellä ja se minulla on vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ensimmäinen kommentti. Kiitos!
   Ja kiitos vinkistä, että tarina jatkuu vielä. Muutama asia jäi kaivelemaan, mutta toisaalta, tarina olisi voinut loppuakin tuohon. Pitää hankkia jatko, en varmaan malta odottaa suomennosta. Vaikka, lukemattomien kirjojen pino hipoo tällä hetkellä taivaita.

   Poista
 2. Minusta jotenkin kirjan loppuratkaisukin tuntui hieman liian helpolta. Olen myös samaa mieltä siitä, että loppupuoli oli vähemmän vetävä, mutta kokonaisuudessaan Siilo oli kyllä loistava ja en malttaisi odottaa seuraavan osan lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelen myös jatkoa, varmasti menee tuonne syksyyn, jos silloin kerran julkaistaan seuraava osa. Tässä on lukulistalla taas sellainen pino tavaraa, että ei ehdi aikaisemmin alkuperäistäkään lukemaan. Toivottavasti tarina jatkuu yhtä kiinnostavana.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...