tiistai 25. marraskuuta 2014

Mather, Matthew: Kybermyrsky

Hyytävän realistinen teknotrilleri maailmanlaajuisesta kyberhyökkäyksestä ja sivilisaation romahduksesta

Mike Mitchell, kolmekymppinen insinööri Manhattanilta, havaitsee outoja häiriöitä radio- ja tietoliikenneyhteyksissä. New Yorkin puhelin-, tv- ja internetyhteydet katkeavat, ja käy ilmi, että Yhdysvaltain itärannikon infrastruktuuria hallitsevat tietoverkot ovat romahtaneet kyberhyökkäyksessä. Armeija on korkeimmassa valmiustilassa. Pian myös sähkö, vesi ja lämmitys katkeavat, ja talvinen Manhattan lamaantuu täysin.

New Yorkissa vallitsee hätätila, kun historian pahin lumimyrsky iskee kaupunkiin. Mike Mitchell taistelee perheensä selviytymisen puolesta sekasortoon vajonneessa kaupungissa, joka on taantunut keskiajalle, ja pakkanen kiristyy kiristymistään.
************************************************************************
Suomentanut Einari Aaltonen. 

Kirja, jossa ei ollut mitään yliluonnollista. Vaikka se onkin laitettu scifin alle. Kirja, joka nosti niskakarvat pystyyn. Tämä kaikki voisi olla hyvinkin todenmukainen skeenario. Ja onkin tänäpäivänä. Kirjassa menee pieleen moni asia. Itsestäänselvyyksistä tuleekin yllättäen jotain ihan muuta. Kuolema korjaa satoaan ympärillä, kun suuri joukko ihmisiä jää loukkoon Manhattanille jäämyrskyn iskiessä. 

Ihmismieli on kummallinen. Kun tieto ei enää kulje, niin mielikuvitus alkaa tehdä tepposia. Ei enää tiedä, kehen voi luottaa. Kirjassa vähän häiritsi se, että ihmeen kauan pieni porukka pystyy pitämämään oman linnoituksensa, kun muu tuhatpäinen joukko vaeltaa kadulla. Mutta toisaalta, ehkä se menisi oikeastikin noin. Henkilöt ovat mielestäni uskottavia. 

Pelottavan paljon sitä vaan ollaan nykyaikana teknisten vimpainten varassa. En tosiaan tiedä, miten pitkälle sitä itse pärjäisi ilman mikroaaltouunia tai kännykän laturia. Jos ei mistään saisi mitään tietoa. Karmeinta tässä ehkä on kuitenkin se, että tämä on jo todellisuutta monessa paikassa. Sodat ja muut luonnonmullistukset ovat aivan arkipäivää valitettavan monelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...