torstai 20. marraskuuta 2014

Howey, Hugh: Siirros


Päätä huimaava scifitrilleri Siilon maailman alkuvaiheista ja maanpäällisen elämän tuhosta

Nuori kongressiedustaja Donald Keene saa tehtäväkseen valvoa jättimäistä maanalaista rakennushanketta, ja vähittäin rakennuksen todellinen tarkoitus alkaa selvitä hänelle. Keene aikoo paljastaa siilon salaisuuden, jota Yhdysvaltain hallitus tarkoin varjelee, mutta joutuu maksamaan aikeistaan kalliin hinnan.

Maailmanlaajuiseksi menestystarinaksi kohonneen Siilon saagan toinen kirja, Siirros, kertoo Siilon maailman synnystä. Elämä maanpinnalla on käymässä mahdottomaksi, ja ihmiskunta pakenee siiloon, jossa uusi elämä on täynnä sääntöjä, uhrauksia ja mukautumista. Muisto maanpäällisestä elämästä kummittelee ihmisten mielissä, ja pinnan alla kytee kipinä, joka voi hetkessä muuttaa siilon palavaksi ruutitynnyriksi.

*********************************************************************************
Pidin hyvin paljon Siilosta, sarjan ensimmäisestä osasta. Tässäkin kävi vähän samalla tavalla tosin. Kirjan alkuosa sai istumaan nenä kiinni kirjassa, mutta loppuosa ei ihan niin mukaansa tempaava ollut. Mutta hyvä siitäkin huolimatta. Oli jotenkin kiva saada ahaa -elämyksiä ensimmäiseen osaan nähden. Tämän kirjan tapahtumat kuitenkin tapahtumat suurimmaksi osaksi ennen ekaa.

Donald Keene on hyvin inhimillinen hahmo, joka tuntee huonoa omaatuntoa jo siitä, että hän työskentelee entisen tyttöystävänsä Annan kanssa projektissa, joka on Annan isän suunnittelema. Donaldin vaimo jää valitettavasti hyvin etäiseksi, harmi siksi, että kuitenkin koko kirjan ajan Helen kulkee Donaldin punaisena lankana. Donald kyseenalaistaa aika nopeasti koko hankkeen, mutta ei saa kuitenkaan totuutta selville tarpeeksi ajoissa. 

Kirjan lopussa aletaan lähestyä ekan kirjan tapahtumia ja loppu muistuttaakin sitä aika paljon. Ihmismieli on kummallinen, se ei halua tulla suljetuksi ahtaaseen paikkaan tuhansien muiden kanssa. Varsinkaan, jos sillä on muisto jostain paremmasta. Enempää kirjasta ei oikein pysty sanomaan, spoilaamatta tarinaa. Ja sitä ei kannata näiden kirjojen kohdalla tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...