keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Morton, Kate: Hylätty puutarha

On vuosi 1913. Britanniasta päiväkausia matkannut laiva saapuu Australiaan pieni Nell-tyttö kannellaan. Salaperäinen nainen, joka kutsuu itseään Kirjailijattareksi, on luvannut pitää hänestä huolta, mutta naista ei kuulu.

Lähes vuosisata myöhemmin nuori australialaisnainen Cassandra saa isoäidiltään yllättävän perinnön. Mystinen Cliff Cottage salaperäisine puutarhoineen siirtyy hänelle. Cassandra matkustaa Englantiin tutustuakseen perintöönsä — ja ennen kaikkea selvittääkseen isoäitinsä Nellin salatun menneisyyden.


*******************************************************************************

Ah, osittain historiallinen tarina höystettynä kunnon dekkarimaisella juonella. Me like. Kirja on jaettu moneen eri kertojaan, monelta eri aikakaudelta. Tarina liikkuu Australiasta Englantiin. Kirja avaa pikkuhiljaa orpotyttö Nellin tarinaa. Hänet on pienenä tyttönä otettu osaksi australialaisperhettä, koska tyttö on löytynyt hylättynä laiturilta.

Myöhemmin Nell alkaa selvittää juuriaan ja tarinaa kerrotaan paljon hänen ja hänen lapsenlapsensa kautta. Sanansa saavat kuitenkin muutkin ja kertomus on nerokkaasti rakennettu eri näkökulmien varaan. Juonesta ei kannata paljon paljastaa, koska tässäkin taas tarina perustuu siihen, ettei paljon tiedä ennakkoon. Muutaman kerran sainkin jo ahaa-elämyksen, että tämän täytyy mennä näin. Mutta ei se sitten mennytkään.

Mukava lukea tavallaan rakkaustarinaa, tavallaan ei. Ei yliluonnollista tauhkaa, ei mitään uutta. Mutta silti taas erilainen kirja. Aika paksu, ja ehkä jotain olisi voinut karsia, mutta toimi se näinkin. Pitää tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon, itselleni oli aivan uusi tuttavuus.

2 kommenttia:

  1. Nautin todella Mortonin Hylätyn puutarhan lukemisesta. Löysin kirjailijan Paluu Rivertoniin myötä, johon myös ihastuin. Hylätyssä puutarhassa vain kaikki haltioitti minut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että muutkin kirjailijan kirjat ovat lukemisen arvoisia. Pitääkin lisätä Paluu Rivertoniin lukulistalle.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...