tiistai 16. heinäkuuta 2013

Harrison, Michelle: 13 salaisuutta

En ole kirjoittanut mitään näistä kolmesta kirjasta, joten tässä tulee nyt kaikki kerralla.


13-vuotias Tanya on aina nähnyt ympärillään keijuja. Keijujen aiheuttamat selittämättömät sotkut saavat Tanyan äidin lopulta menettämään hermonsa, ja Tanya lähetetään isoäidin kartanoon kesänviettoon. Hän lähtee sinne vastahakoisesti, sillä isoäiti Florence on aina suhtautunut häneen hyvin torjuvasti – syystä, joka selviää Tanyalle vasta myöhemmin.
Kartanossa Tanya törmää vaarallisiin salaisuuksiin. Vanha valokuva johdattaa hänet ratkaisemattoman mysteerin jäljille. 50 vuotta aikaisemmin kartanoa ympäröivässä synkässä metsässä on kadonnut jäljettömiin tyttö, josta Tanyan isoäiti ei halua puhua sanaakaan. Tilanhoitajan Fabian-poika ei saa katoamista mielestään. Hänen isoisänsä oli viimeinen, joka näki tytön elossa, ja on siitä lähtien elänyt epäilyksen varjo yllään. Yhdessä Tanya ja Fabian päättävät ratkaista arvoituksen, mutta edes Fabian ei tiedä Tanyan poikkeuksellisesta kyvystä.

Eräänä yönä asiat saavat kohtalokkaan käänteen, kun Tanya yllättää talosta salaperäisen tunkeilijan ja saa kuulla, ettei hän ole ainoa tällä kyvyllä siunattu ja kirottu. Kartanon synkkä menneisyys on vaarassa toistaa itseään…Englantilaisen keijutrilogian toisessa osassa Red yrittää pelastaa pikkuveljensä keijujen kynsistä, mutta aika käy vähiin. Keijut lupaavat palauttaa pikkuveljen, mutta vastalahjaksi he vaativat, että Redin on palattava ihmisten maailmaan ja tuotava sieltä Tanyan perintöranneketjun kaikki 13 riipusta.
Kun Red pääsee ystäviensä Tanyan ja Fabianin luo Elvsdenin kartanoon, karmea totuus paljastuu. Riipukset on kirottu, ja ne ovat hajonneet toisistaan kukin eri paikkaan. Kello tikittää kun ystävykset yrittävät parhaansa Redin pikkuveljen pelastamiseksi... 


Punainen yrittää unohtaa menneisyytensä ja aloittaa uuden elämän Elvesdenin kartanossa, jossa hänet tunnetaan oikealla nimellään Rowan. Kaidalla tiellä pysyminen ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin hän toivoo. Häntä yritetään värvätä uudestaan vaihdokaskauppaan. Lisäksi Rowania ahdistavat painajaiset Erakko-noidan mökistä ja sinne kahlitusta keijusta, Eldritchistä, joka vannoi kostoa. Rowanin menneisyys seuraa aivan hänen kintereillään. Pystyykö hän pelastumaan siltä Tanyan ja Fabianin avulla?

Kirjojen 13 lahjaa ja 13 kirousta aloittama henkeäsalpaava tarina huipentuu tässä trilogian viimeisessä osassa, joka on täynnä taikuutta, salaisuuksia ja ikiaikaisia kirouksia.

Tämä sarja on tarkoitettu selkeästi teini-ikäisille. Mutta en kyllä antaisi tätä sarjaa siitäkään huolimatta esim. 10-vuotiaan kummityttöni käsiin. Tai sitten lapsukaiset ovat tänä päivänä kovempaa tekoa, kuin keski-ikäinen rouvasihminen. Kirjoissa on paikoittain todella raakoja kohtia. Esim. oman käden katkaisu, kuoliaaksi kärventäminen jne.

Keijuista on tehty osittain häijyjä, ja tarina on kyllä oikeasti mukaansa tempaava. Ja hyvin kirjoitettu, jos ei oteta huomioon sitä, että kyse on siis nuorisokirjoista ja sen takia silmiin osuus muutamia aikuiselle omituisia juttuja. Kuten se, että vaikka kuinka olisi oma ja muiden henki vaarassa, niin vanhempia on nyt vaan toteltava. Ja nuorten tapa toimia ja puhua on... noh, kai ihan normaalia nuorten puhetta.

Jos nämä pikkujutut jättää huomioimatta, niin tätä trilogiaa voi suositella aikuisille. Ja nuorille, jotka eivät hätkähdä raakuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...