tiistai 16. heinäkuuta 2013

Christie, Agatha: Grand tour - matkalla maailman ympäri


Agatha Christie (1890-1976) lähti vuonna 1922 maailmanympärysmatkalle miehensä kanssa. Matka tuli kestämään lähes vuoden päivät ja tältä reissulta Agatha ammensi tuleviin romaaneihinsa niin henkilöhahmoja, paikkoja kuin keskeisiä teemoja. matkakohteina olivat mm. Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti ja Havaji.Agatha Christien tyttärenpoika on koonnut tämän ainutlaatuisen matkakuvauksen, joka paljastaa Agathasta aivan uuden puolen, osoittaen kuinka hänen intohimonsa eksoottisiin juonikuvioihin ja paikkoihin alkoi tällä silmät avaavalla matkalla. Nämä laajat ja aiemmin julkaisemattomat kirjeet sekä sadat valokuvat, jotka Christie on itse ottanut (kannettavalla kamerallaan!), kertovat meille mielenkiintoisia tarinoita menneestä, useiden vuosikymmenten takaisesta maailmasta. Kirjeiden ja Agathan valokuvien tukena toimii myös laaja kuvasto matkamuistoista, joita Agatha matkan varrelta keräsi.

Kylä se vaan niin on, että jotkut osaavat kirjoittaa. Ja toiset taas eivät. Mutta Agatha kuuluu ehdottomasti ensimmäisiin. Tämä kirja oli loistava. Aivan loistava. Kirjassa on mukana kuvia alkuperäisistä kirjeistä, tätösen käsiala oli kyllä aika epäselvää, mutta kyllä siitä varmasti tutut selvän saivat.

Olen lukenut aiemmin Agathan itsensä kirjoittaman elämänkerran, joka oli sekin hyvin viihdyttävää luettavaa, ja Agatha siinäkin paljon kertoo matkoistaan, ei tosin niin paljon tästä ensimmäisestä reissusta. Kirjassa olevat kuvat ovat hyvä lisä, voi paremmin eläytyä 20 -luvun elämään. Tuolloin matkustaminen oli kuitenkin aivan erilaista. Ei sitä nykyihminen voi käsittää. Tuskin Agathakaan ikinä pystyi unelmoimaan nykumatkustaminen mukavuudesta. Toisaalta, ilman näitä reissuja tuskin olisi syntynyt niin loistavia dekkareita.

Christie on havainnoitsija, hän kirjoittaa humoristisesti kanssamatkustajista. Tosin, monella olisi voinut se kello viiden tee mennä väärään kurkkuun, jos he olisivat vielä lukemassa kuvausta omasta itsestään :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...