lauantai 14. heinäkuuta 2012

Weiner, Tim: FBI Liittovaltion poliisin historia

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI perustettiin vuonna 1908 lainvalvontaelimeksi. Pian se muuttui presidenttien poliittisia käskyjä noudattavaksi tiedustelupalveluksi, joka harjoitti laitonta salakuuntelua, vakoilua ja valvontaa. Kohteina olivat niin amerikkalaiset radikaalit, vieraiden valtojen agentit, muslimiterroristit kuin syyttöminä vangitut epäillyt.

Useat Yhdysvaltain presidentit ovat väärinkäyttäneet FBI:tä vapauden, oikeuden ja demokratian nimissä. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen CIA:takin mahtavammaksi kehittynyt tiedusteluorganisaatio sai entistä laajemmat toimintavaltuudet. Epäonnistumisten leimaama taistelu valtion vihollisia vastaan jatkuu edelleen.

Tim Weiner on Pulitzer-palkittu toimittaja, joka on tutkinut pitkään amerikkalaista tiedustelutoimintaa. Häneltä on aiemmin suomennettu National Book Award -palkinnon saanut teos CIA – Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun historia. FBI:n historia perustuu aiemmin julkaisemattomaan aineistoon.

Minen oikein tiedä mitä ajatella tästä kirjasta. Toisaalta toivoisin, että en olisi edes lukenut sitä, toisaalta olen ehkä hölmistynyt omasta sinisilmäisyyestäni. Tiedän kyllä, että tämähän on kirjailijan näkemys tapahtumista ja hän on luonut oman kuvansa arkistojen perusteella. Mutta silti kirja antaa aika raa'an kuvan Hooverista ja Yhdysvaltojen presidenteistä.

Mutta historiallisessa mielessä olen tyytyväinen, että luin kirjan kaikesta huolimatta. Paksuutta kirjalla oli liki 700 sivua, mutta 150 viimeistä oli liitteitä. Kirja oli kuitenkin välillä vähän raskastempoista, kun nimiä ja tapahtumia vilisi runsaasti. Alunperin lainasin tämän matkalukemiseksi, mutta kirjan painon takia en sitä sitten raahannut mukaan, että tuli vähän kiire lukea se loppuun.

Laittomia pidätyksiä, vangitsemisia, murtoja, vakoilua – huipputoimittaja paljastaa myyttisen FBI:n historian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...