sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Roth, Veronica: AllegiantViimeinen osa maailmanlaajuista huomiota osakseen saanut Divergent -sarja tuli nyt sitten luettua.
Viimeiset osat ovat aina haastavia, ja mielestäni tässä onnistutaan ihan hyvin.

Tarinan alussa Tris, Tobias ja muut lähtevät kaupungista sen ulkopuolelle. Mukaan lähtee sekalainen seurakunta, eivätkä kaikki tule toimeen keskenään. Mutta, kirjan yksi vahvoista teemoista on vanhojen syntien anteeksianto. Maailma ulkoupuolella antaa paljon ajattelemisen aihetta ja perspektiiviä nuorille. He tajuavat, että eivät suinkaan ole yksin maailmassa. Maailmassa, jonka laajuuskin heille valkenee pikkuhiljaa. Hauskasti kirjaan on upotettu meille tuttuja asioita oudossa yhteydessä. Esim. lentokentästä on tehty viimeisen kirjan päänäyttämö.

Tobias ja Tris saavat molemmat tietoonsa perimästään asioita, joihin se suhtautuvat kumpikin ristiriitaisesti. Ja tekevät päätöksiä, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Hallintoportaasta saa etsimällä etsiä hyviksiä, vaikka kaikki tuntuvat etsivän hyviä ratkaisuja omista lähtökohdistaan. Onko nuorten päätökset sitten sen parempia, sen saa jokainen varmasti päätellä itse. Kaunpungin sisällä käydään myös omat taistelunsa, jossa pääosassa ovat Tobiaksen vanhemmat.

Kirjan juoni etenee aika hyvin. Muutamia suvantovaiheita on, mutta tokihan niitä pitääkin olla yli 500 sivun kirjassa. Pääasiassa kuitenkin koko ajan tapahtuu jotain. Loppu oli ihan ok, ei siitä enempää, muuten menee spoilaukseksi. Varmasti loppu, joka ei ole kaikkien mieleen, mutta taas toisaalta jotkut ovat kovastikin pitäneet. Selkeä loppu, mutta ei mitään erään toisen sarjan tapaista, jossa lapsenlapsetkin käydään erillisessä jatko-osassa läpi.

Tämän sarjan suomennus aloitetaan ensi vuonna, elokuvan myötä. Ehkä luen vielä joskus suomeksikin, olisi jännä nähdä muutaman kohdan käännökset jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...