Kansainvälisistä bestsellereistään palkittu historioitsija Antony Beevor esittää tässä uransa magnum opuksessa tuoreimpaan tutkimustietoon pohjaavan näkemyksensä. Toisen maailmansodan historian jo aiemmilla teoksillaan mullistaneessa Beevorissa yhdistyvät ihanteellisesti paitsi lennokas kaunokirjallinen tyyli myös laajojen asiakokonaisuuksien suvereeni hallinta.
Antony Beevorin valtapoliittisiin voimasuhteisiin pureutuva, moraalisesti tasapuolinen ja huolellisesti taustoitettu kokonaisesitys ei säästä ideologiseen tekopyhyyteen ja juonitteluun sortuneita valtakuntien johtajia. Heidän suuruudenhullujen päätöstensä seurauksena kymmenet miljoonat tavalliset rivisotilaat ja siviilit saivat surmansa mitä julmimmalla tavalla vuosina 1939–1945.
Toinen maailmansota vangitsee lukijansa ja vie sodan dramaattisille tapahtumapaikoille sen kaikille rintamalohkoille: myrskyävän Atlantin sukellusvenejahdista Pohjois-Afrikan hehkuville aavikoille, Burman viidakoista itärintaman jäätäville aroille ja aina luhistuvan Euroopan rauniokaupunkien, natsien keskitysleirien ja Japanin keisarikunnan viimeisiin kauhunhetkiin.
******************************************************************'''
Sotaromaani. Ikuisuusprojekti. Tämän kirjan sain lahjaksi jo kolme vuotta sitten, ja olen sitä lueskellut pikkuhiljaa. Nyt päätin, että tänä kesänä se tulee luettua loppuun. Toinen maailmansota on varmasti monella tapaa sivistävä opus. Kirjassa oli liikaa nippelitietoa omaan makuuni, mutta tämä oli tietokirja, joten laajuudessaan se oli häikäisevä. Se, mikä on kirjailijan omaa tulkintaa ja mikä silkkaa faktaa, on toki hämärän peitossa, mutta kukaan ei varmasti kiistä sitä, että esim. natsisaksan johto oli taatusti päästään sekaisin.
Kirja avasi itselleni tarkemmin syitä, miksi tänäkin päivänä tietyt ryhmät ja maat ovat siinä tilanteessa kuin ovat. Enkä lähde syyttelemään, miksi he eivät anna toisilleen anteeksi. Ihmishenki on aika halpaa sodan tiimellyksessä. Olen tyytyväinen, että luin kirjan. Sitä unohtaa usein, että ihmisen pahin vihollinen on toinen ihminen. Ilman vallanhalua ei kai olisi sotiakaan. Saksaa ja Japania tuntui ohjaavan alkuun enemmän rodullinen tahto, muut maat taisivat vaan haluta lisää valtaa ja maata. Isot pomot ja kenraalit tappelivat keskenään, eivätkä oikein kertoneet toisilleen tietoja. Jokainen halusi kunnian itselleen.
Kirjan suomensi Jorma-Veikko Sappinen, ja nyt täytyy antaa erityismaininta hänelle. Kääntäjällä täytyy olla itselläänkin hyvä tietämys aiheesta, ja käännös tuntui todella asiantuntevalta.
Kirjan suomensi Jorma-Veikko Sappinen, ja nyt täytyy antaa erityismaininta hänelle. Kääntäjällä täytyy olla itselläänkin hyvä tietämys aiheesta, ja käännös tuntui todella asiantuntevalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti